Ünnepi air fryer receptek
Share
1. Ropogós bőrű kacsamell narancsos rozmaringgal
Egy klasszikus ünnepi főétel, ami az air fryerben készítve garantáltan szaftos marad belül, miközben a bőre hihetetlenül ropogós lesz.
Hozzávalók:
-
2 db kacsamell filé (bőrével együtt)
-
Só, frissen őrölt bors
-
1 ág friss rozmaring
-
1 narancs reszelt héja
-
Kevés olívaolaj
Elkészítés:
-
A kacsamelleket mosd meg, töröld szárazra. A bőrét irdald be (vágd be kockásan) éles késsel, de vigyázz, hogy a húst ne vágd át.
-
Dörzsöld be sóval, borssal, a finomra vágott rozmaringgal és a narancshéjjal.
-
Helyezd a kosárba a melleket bőrrel felfelé.
-
Süsd 180°C-on 10-12 percig (medium-rare) vagy 15 percig (jól átsütve).
-
Fontos: Sütés után vedd ki, csomagold alufóliába, és pihentesd 10 percig szeletelés előtt. Ez tartja bent a szaftokat.
Tipp: A kisült kacsazsírt ne öntsd ki! Tökéletes lesz később sült krumplihoz vagy párolt káposztához.
2. Baconbe tekert kelbimbó juharsziruppal
Ez a köret még azokkal is megszeretteti a kelbimbót, akik egyébként nem rajonganak érte. Sós, édes és ropogós egyszerre.
Hozzávalók:
-
500g kelbimbó (tisztítva, végei levágva)
-
250g szeletelt bacon
-
2 evőkanál juharszirup (vagy méz)
-
Csipet só és bors
Elkészítés:
-
A nagyobb kelbimbókat felezd el, a kisebbeket hagyd egyben.
-
Minden szemet (vagy felet) tekerj be egy fél szelet baconbe. (Ha gyorsabban szeretnéd, csak vágd kockára a bacont és keverd össze a kelbimbóval).
-
Tedd az air fryer kosarába, de ne zsúfolt össze túlságosan.
-
Süsd 200°C-on 10-12 percig, félidőben rázd meg a kosarat.
-
Az utolsó 2 percben locsold meg a juharsziruppal, és süsd készre, amíg a bacon karamellizálódik.
3. Dióval és vörösáfonyával töltött sült alma
Desszert, ami illatával betölti az egész házat. Könnyebb, mint a bejgli, de legalább annyira ünnepi.
Hozzávalók:
-
4 db közepes, kemény húsú alma (pl. Jonagold vagy Gála)
-
3 evőkanál darált dió
-
2 evőkanál aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)
-
1 teáskanál fahéj
-
1 evőkanál méz vagy barna cukor
-
Kis darab vaj minden alma tetejére
Elkészítés:
-
Mosd meg az almákat, és vájd ki a magházukat úgy, hogy az alma alja egyben maradjon (ne lyukaszd át teljesen).
-
Egy tálban keverd össze a diót, az áfonyát, a fahéjat és a mézet.
-
Töltsd meg a keverékkel az almák üregét, majd mindegyik tetejére tegyél egy pici darab vajat.
-
Helyezd az almákat a sütőkosárba (érdemes sütőpapírt tenni alájuk a csöpögés miatt).
-
Süsd 180°C-on kb. 15 percig, amíg az alma megpuhul, de nem esik szét.
-
Tálald melegen, esetleg egy gombóc vaníliafagyival.