ünnepi air fryer receptek

Ünnepi air fryer receptek

1. Ropogós bőrű kacsamell narancsos rozmaringgal

Egy klasszikus ünnepi főétel, ami az air fryerben készítve garantáltan szaftos marad belül, miközben a bőre hihetetlenül ropogós lesz.

Hozzávalók:

  • 2 db kacsamell filé (bőrével együtt)

  • Só, frissen őrölt bors

  • 1 ág friss rozmaring

  • 1 narancs reszelt héja

  • Kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. A kacsamelleket mosd meg, töröld szárazra. A bőrét irdald be (vágd be kockásan) éles késsel, de vigyázz, hogy a húst ne vágd át.

  2. Dörzsöld be sóval, borssal, a finomra vágott rozmaringgal és a narancshéjjal.

  3. Helyezd a kosárba a melleket bőrrel felfelé.

  4. Süsd 180°C-on 10-12 percig (medium-rare) vagy 15 percig (jól átsütve).

  5. Fontos: Sütés után vedd ki, csomagold alufóliába, és pihentesd 10 percig szeletelés előtt. Ez tartja bent a szaftokat.

Tipp: A kisült kacsazsírt ne öntsd ki! Tökéletes lesz később sült krumplihoz vagy párolt káposztához.


2. Baconbe tekert kelbimbó juharsziruppal

Ez a köret még azokkal is megszeretteti a kelbimbót, akik egyébként nem rajonganak érte. Sós, édes és ropogós egyszerre.

Hozzávalók:

  • 500g kelbimbó (tisztítva, végei levágva)

  • 250g szeletelt bacon

  • 2 evőkanál juharszirup (vagy méz)

  • Csipet só és bors

Elkészítés:

  1. A nagyobb kelbimbókat felezd el, a kisebbeket hagyd egyben.

  2. Minden szemet (vagy felet) tekerj be egy fél szelet baconbe. (Ha gyorsabban szeretnéd, csak vágd kockára a bacont és keverd össze a kelbimbóval).

  3. Tedd az air fryer kosarába, de ne zsúfolt össze túlságosan.

  4. Süsd 200°C-on 10-12 percig, félidőben rázd meg a kosarat.

  5. Az utolsó 2 percben locsold meg a juharsziruppal, és süsd készre, amíg a bacon karamellizálódik.


3. Dióval és vörösáfonyával töltött sült alma

Desszert, ami illatával betölti az egész házat. Könnyebb, mint a bejgli, de legalább annyira ünnepi.

Hozzávalók:

  • 4 db közepes, kemény húsú alma (pl. Jonagold vagy Gála)

  • 3 evőkanál darált dió

  • 2 evőkanál aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 evőkanál méz vagy barna cukor

  • Kis darab vaj minden alma tetejére

Elkészítés:

  1. Mosd meg az almákat, és vájd ki a magházukat úgy, hogy az alma alja egyben maradjon (ne lyukaszd át teljesen).

  2. Egy tálban keverd össze a diót, az áfonyát, a fahéjat és a mézet.

  3. Töltsd meg a keverékkel az almák üregét, majd mindegyik tetejére tegyél egy pici darab vajat.

  4. Helyezd az almákat a sütőkosárba (érdemes sütőpapírt tenni alájuk a csöpögés miatt).

  5. Süsd 180°C-on kb. 15 percig, amíg az alma megpuhul, de nem esik szét.

  6. Tálald melegen, esetleg egy gombóc vaníliafagyival.

Vissza a blogba